Parteneri

Combaterea stresului cu ceai negru


Persoanele care beau ceai negru pot scapa de stres mai rapid decat cele care beau un inlocuitor al acestei bauturi.

combatere stres cu ceaiCeaiul negru ajuta la combaterea stresului cotidian, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie, publicatin revista Psychopharmacology, informeaza BBC New Online.

Echipa de cercetatori de la University College din Londra a demonstrat ca ceaiul negru ajuta la diminuarea nivelului de cortizol, hormon al stresului, din sange.
Ceaiul negru ajuta la combaterea stresului cotidian, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie, publicatin revista Psychopharmacology, informeaza BBC New Online.

Echipa de cercetatori de la University College din Londra a demonstrat ca ceaiul negru ajuta la diminuarea nivelului de cortizol, hormon al stresului, din sange.
La studiu, coordonat de profesorul Andrew Steptoe, au participat 75 de barbati tineri care obisnuiau sa bea ceaiin mod regulat. Acestia au fostimpartitiin doua grupuri si au fost monitorizati timp de sase saptamani.

Voluntarii au renuntat la consumul de ceai, cafea si bauturi cu cofeina. Barbatii din primul grup au consumat o bautura cu aroma fructata care continea toate ingredientele active ale ceaiului negru. Voluntarii din al doilea grup au consumat un placebo, cu gust identic primei bauturi dar din care se eliminasera toate componentele active ale ceaiului negru.

La ambele bauturi s-au mascat mirosul si gustul specifice ceaiului negru, pentru a elimina factorii care ar fi putut sa produca anumite confuzii voluntarilor, precum efectul “reconfortant” dat de consumul unei cesti de ceai.


Toti voluntarii au fost supusi unor situatii stresante,in timp ce le-au fost monitorizate nivelul de cortizol, tensiunea arteriala si trombocitele si s-a luatin considerare si autoevaluarea nivelului de stres.

La 50 de minute de la supunerea la o situatie stresanta, nivelul de cortizol a scazut cu 47%in cazul voluntarilor care au consumat bautura cu ceai negru fata de 27%in cazul voluntarilor care au consumat un placebo. Primul grup a manifestat si un nivel mai mare de relaxarein perioada de recuperare de dupa situatia stresanta.

Steptoe a indicat cainca nu este clar care sunt componentele din ceai care ajuta la combaterea stresului. Ceaiul negru este o bautura complexa ce contine ingrediente precum catechine, polifenoli, flavonoizi si aminoacizi, care influenteaza neurotransmitatorii din creier.
Persoanele care beau ceai negru pot scapa de stres mai rapid decat cele care beau uninlocuitor al acestei bauturi.


Sursa: monitorulsv.ro