Parteneri

Ceaiul verde versus ceaiul negru


Ceaiul este o bautura atat de apreciata incat este cea mai consumata din lume dupa apa. Este atat de indragita incat a intrat in folclorul multor popoare, iar chinezii i-au dedicat un proverb care spune totul despre cat de iubit este ceaiul : “Mai bine sa stau trei zile fara mancare decat o zi fara ceai”.

ceaiul verde si ceaiul negruChiar si atat si tot ar trebui sa consideram aceasta bautura drept esentiala pentru sanatatea noastra. Multe cercetari s-au facut pentru a demonstra cat de eficient este un ceai, de ce ar treui sa bem ceai si, mai ales, ce fel de ceai ar trebui sa bem.

Dar mai intai ar trebui sa lamurim ce inseamna a bea un ceai. Daca va imaginati ca ceaiul reprezinta orice infuzie din plante, atunci va inselati. Ceaiul este o planta in sine si este clasificat in mai multe tipuri: ceai alb, ceai verde, ceai negru, etc. Este cultivat mai ales in China si Japonia, dar, cum aceasta infuzie de ceai s-a raspandit pe tot Globul, planta se mai cultiva si in Brazilia, Argentina, in zonele tropicale si subtropicale. Extrem de ceruta, extrem de populara, planta in sine sta la baza unei intregi industrii.

Cat de buna este insa pentru sanatatea noastra? Sa vedem cateva dintre informatiile stiintifice pe care le avem la dispozitie. In acest articol vom compara doua dintre cele mai populare plante de ceai: ceaiul verde si cel negru. Totul pentru a descoperi daca merita sa ne oprim 10 minute din ritmul nostru trepidant pentru a savura o bautura extraordinara.

Diferente dintre ceaiul negru si ceaiul verde


Prin ce se diferentiaza ceaiul vrede de cel negru in afara de culoare? In primul rand prin modul de obtinere.

Ceaiul verde se obtine prin doua metode. Metoda traditionala japoneza pregateste ceaiul verde prin expunerea frunzelor la abur. Metoda chinezeasca creeaza ceaiul prin gatire uscata in tigaie. Pentru a impiedica procesul de oxidare, ceaiul este procesat in maximum doua zile dupa culegere si astfel planta ne daruieste acea culoare verde-pal, atat de delicata. Aerul fierbinte la care sunt expuse frunzele plantei face ca procesul de fermentare sa nu aiba loc.

Spre deosebire de ceaiul verde, ceaiul negru este este creat prin oxidarea completa a frunzelor inainte de a fi uscate. Cand procesul de oxidare este complet, frunzele se incalzesc si sunt sortate in functie de calitate. Culoarea neagra a frunzelor este data de aceasta oxidare completa pe care o sufera planta.

In Japonia perioadei Kamakura, un calugar numit Eisai evidentiaza in 1211 efectele benefice ale ceaiului verde in cartea sa “Mentinerea sanatatii prin ceai”: “Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii.

 

Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii. Oriunde o persoana cultiva ceai, va avea parte de o viata lunga.” Dar, ne-am obisnuit ca inainte de a crede niste pareri ale unor oameni, sa ascultam de stiinta si de studiile facute de catre cercetatori. Stiinta este intotdeauna mult mai aproape de adevar.